Građani Indije oklevaju da se vakcinišu, pokazala studija

NJU DELHI – Mnogi stanovnici Indije oklevaju da se vakcinišu protiv korona virusa, nakon što je broj novozaraženih naglo opao od sredine septembra, dok su neki građani zabrinuti zbog mogućih neželjnih dejstava, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog na 18.000 ispitanika iz trećine okruga u zemlji.

U saopštenju kompanije „LocalCircles“, koja je sprovela istraživanje, navodi se da je jedan od ključnih razloga zbog kojih građani Indije oklevaju da prime vakcinu protiv Kovid-19 ograničenost informacija o njenim mogućim neželjim dejstvima i efikasnosti, prenosi CNN.

Osim toga, među nekim građanima sve je rasprostranjenije uverenje da ne mogu da se zaraze korona virusom zbog razvijenog imuniteta, dok neki smatraju da se stanovnici Indije približavaju imunitetu krda.

Oko 69 odsto ispitanika tvrdi da ne vidi hitnu potrebu da primi vakcinu protiv korona virusa.

Vakcinacija u Indiji trebalo bi da počne u narednim nedeljama, a prioritet će imati svi oni koji su u najvećem kontaktu sa virusom, kao i osobe starije od 50 godina.

U Indiji je danas potvrđeno 24.037 novih slučajeva Kovid-19, a ovo je četvrti dan zaredom da je broj novoobolelih manji od 30.000.

Do danas je zaraženo 9,96 miliona ljudi, po čemu se Indija nalazi na drugom mestu na svetu, dok je od posledica bolesti preminulo više od 144.000 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.