Građani Litvanije od danas biraju drugu polovinu poslanika

VILNjUS – Građani Litvanije od danas biraju drugu polovinu poslanika, na glasanju koje će trajati do 25. oktobra. Oni koji se nalaze u izolaciji i na zvaničnim listama, glasačke listiće će ubacivati iz automobila na posebno utvrđenim biračkim mestima, zbog porasta broja obolelih od kovid-19.

Glašači su s maskama dolazili sami u automobilima na posebno utvrđena biračka mesta, gde su iz kola ubacivali listiće u glašacke kutije, prema instrukcijama nadležnih organa. U Litvaniji postoje četiri takva izborna mesta, a na njima do četvrtka imaju pravo da glasaju oni koji se nalaze u izolaciji i na zvaničnim listama.

Ostali glasači mogu da izađu na izbore na regularan način do 25. oktobra, prenosi AP.

Prva polovina poslanika, po proporcionalnom sistemu, kada se glasa za stranke, odnosno liste, birana je 11. oktobra, kada je pobedu odnela Domovinska unija, glavna opoziciona stranka u Litvaniji. Partija farmera i zelenih iz aktuelne vladajuće koalicije osvojila je drugo mesto.

Analitičari smatraju da će Domovinska unija ostvariti uspeh i prilikom izbora druge polovine poslanika, po većinskom sistemu, kada se poslanici biraju direktno, i da će formirati novu koaliciju desnog centra u skupštini od 141 poslanika.

U Litvaniji je korona virusom do sada zaraženo 7.726 ljudi, a preminulo 113.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.