Građani od ruske ambasade u Zagrebu traže Sputnjik V

ZAGREB – Ruska ambasada u Zagrebu sve češće dobija od stanovnika Hrvatske, uključujući ruske državljane, pitanja o mogućnosti kupovine ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa, kažu diplomate iz te ambasade.

„S obzirom na veliki broj pitanja ljudi koji žive u Hrvatskoj o kupovini vakcine (Sputnjik V), kažemo sledeće. Budući da je diplomatska misija, ruska ambasada u Hrvatskoj ne može naručiti, distribuirati i prodati vakcinu u okviru svoje nadležnosti“, saopštila je ambasada, prenosi TAS S.
   Ambasada je istakla da su za unos bilo kakvih lekova u Hrvatsku potrebne odgovarajuće dozvole državnih agencija Hrvatske i odgovornih agencija Evropske unije. 

„Međutim, saopštavamo da je ambasada spremna da uloži sve napore da podstakne bilateralni dijalog i razmotri pitanje isporuka vakcine ruske proizvodnje što je pre moguće, ako hrvatske vlasti pokažu inicijativu“, dodaje se.
   „Nažalost, još uvek nije bilo zvaničnog zahteva sa hrvatske strane u vezi sa kupovinom ruske vakcine“, kažu iz ambasade.
   Kampanja za vakcinaciju stanovništva protiv korona virusa pokrenuta je u Hrvatskoj 27. decembra 2020.

U prvoj fazi zemlja je dobila seriju od 9.750 doza vakcina Fajzer i Biontek.

Sveukupno, vlasti su unapred naručile 5,9 miliona doza vakcina protiv korona virusa Fajzer i Biontek, AstraZeneka, Moderna, Džonson & Džonson i KjurVak, podseća Tas s.

Hrvatska je od početka pandemije prijavila 236.709 slučajeva korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.