Grčka: Jednodnevni štrajk lekara zbog uslova u bolnicama

ATINA – Grčki lekari u bolnicama zapoceli su danas jednodnevni štrajk, a desetine njih je marširalo Atinom u znak protesta zbog loših uslova u bolnicama na prvoj liniji odbrane protiv pandemije korona virusa.

Jedinice za intenzivnu negu u državnim bolnicama rade sa otprilike 80 odsto kapaciteta i lekari žele da vlada stvori nove jedinice za kovid pacijente umesto da koristi već postojeće, kao i da zaposli više osoblja i koristi resurse iz privatnog sektora, preneo je Rojters.

Postoji ozbiljan rizik kako za kritično bolesne pacijente sa kovid-19, tako i za pacijente obolele od drugih bolesti, navodi se u saopštenju sindikata bolničkih lekara OENGE.

Situaciju u bolnicama opisuju kao užasnu.

Noseći hirurške maske, lekari su demonstrirali u Atini držeći transparente na kojima je pisalo „Podrška zdravstvenim radnicima“ i slike
zdravstvenog radnika sa pesnicom podignutom u znak protesta.

Više od 1.200 pacijenata sa kovid-19 lečilo se na odeljenjima intezivne nege u Grčkoj od početka pandemije.

Sa oko 6.000 smrtnih slučajeva, Grčka je prošla bolje nego mnoge evropske zemlje u suzbijanju pandemije i sprečavanju kolapsa zdravstvenog sistema, urušenog zbog finsnsijske krize koja je vladala godinama, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.