Grčka očekuje pad privrede od 8,2 odsto ove godine

Grčka privreda imaće zbog posledica pandemije korona virusa pad od oko 8,2 odsto 2020. pre nego što se oporavi iduće godine, saopštila je danas vlada prilikom predstavljanja bužeta za 2021. u parlamentu.

Budžet za 2021. sastavljen je u „okruženju neizvesnosti bez presedana“ zbog toga što nema roka za završetak pandemije korona virusa, rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

Grčka je pre skoro dve godine izašla iz osmogodišnjih medjunarodnih programa pomoći tokom kojih je pravila velike rezove u potrošnji i podizala poreze da bi mogla da ispuni kriterijume za dobijanje zajmova. Njena finansijska kriza je dovela do ogromne stope nezaposlenosti, i velikog pada privredne aktivnosti.

Projektovano je da će javni dug zemlje dostići 337 milijardi evra ove godine ili 197,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. To će se malo smanjiti na 342 milijardi evra ili 184,7 odsto BDP-a 2021. godine, prema nacrtu budžeta.

Predvidja se rast nezaposlenosti od 18,6 odsto ove godine u odnosu na 17,3 odsto prošle, pre nego što se smanji na 16,5 iduće godine.

Pecas je rekao da recesija predvidjena za 2020. manje duboka nego pad privrede od 8,7 odsto predvidjen za evrozonu u celini.

Grčka očekuje oporavak privredne aktivnosti iduće godine i rast od 7,5 odsto, tako da će „prihodi grčkog naroda ostati skoro nepromenjeni tokom dvogodišnjeg perioda“, navodi se u nacrtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.