Grčka policija suzavcem na protivnike policijskog prisustva u univerzitetskim kompleksima

Grčka policija je danas bacala suzavac da rastera demonstrante u Atini nezadovoljne planom Vlade da oformi policijske divizije u univerzitetskim kampusima.

Iako su masovna okupljanja u Grčkoj trenutno zabranjena zbog pandemije korona virusa, članovi i simpatizeri studentskih pokreta i levičarskih grupa protestovali su danas u centru Atine, blizu parlamenta.

Grčka vlada desnog centra ukinula je višedecenijsku zabranu policajcima da ulaze u univerzitetske komplekse, navodeći da je ta mera često zloupotrebljavana za organizovanje nasilnih protesta i za vršenje kriminalnih aktivnosti.

Vlada planira da oformi policijsku diviziju za kampuse i da ograniči ulaz u univerzitetske komplekse na studente, akademsko osoblje, zaposlene i goste.

Predložene reforme uključuju izmene uslova za upis na univerzitete i uvodjenje vremenskog ograničenja za završetak studija.

Mnogi Grci smatraju da je slobodan pristup univerzitetskim kompleksima važan izvor drugačijeg političkog mišljenja i da je omogućio otpor protiv nekadašnjih autoritarnih režima.

Proteste podržava najveća levičarska stranka Siriza, vladajuća do 2019. godine, koja predložene reforme opisuje kao nedemokratske, čiji je cilj da univerzitete učine „sterilnim i neslobodnim“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.