Grčka: Pooštrene mere do 10. januara stupile na snagu

ATINA – Grčka je danas ušla u pooštreni restriktivni režim u borbi protiv korona virusa, koji će biti na snazi do 10. januara, saopštila je vlada ove zemlje.

Mere uključuju policijski čas od 21.00 do 05.00, prekid porudžbina putem interneta u maloprodajnim objektima i zatvaranje radnji kao što su frizerski i kozmetičarski saloni, prenela je agencija ANA.

Crkve, koje su bile otvorene tokom Božića i Nove godine, takođe će biti zatvorene, a zabranjeno je i tradicionalno vađenje pravoslavnog krsta na Bogojavljanje.

Ukoliko ne bude produženja restriktivnih mera posle 10. januara, maloprodajni objekti i ostale aktivnosti će se vratiti na blaži restriktivni nivo.

Procena daljih mera će biti urađena na osnovu medicinskih podataka na kraju nedelje, sudeći po rečima vladinog portparola Steliosa Pecasa.

On je rekao da mere imaju dvostruku svrhu – da se rastereti nacionalni zdravstveni sistem i da se osigura da škole mogu da se otvore od 11. januara.

„Pooštrene mere su preventivne kako bi se smanjio broj zaraženih i kako bismo osigurali otvaranje škola kada smo i planirali. Znajući, međutim, da su mere koje smo uveli danas mnogo striktnije, eksperti kažu da će situacija biti bolja 11. januara nego danas“, rekao je Pecas.

Dodao je da će postepeno da se otvaraju ekonomski i socijalni sektori, kako se situacija bude odvijala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.