U trendu

Grčka: Protest ugostitelja, traže pomoć vlade zbog kovida

ATINA – Udruženja ugostitelja u Grčkoj organizovala su danas štrajkove i proteste širom zemlje, tražeći obnovljanje finansijske pomoći od vlade zbog efekata rastuće pandemije korona virusa.

Brojni restorani, kafići, barovi i tradicionalne taverne u Atini ostali su danas zatvoreni, uključujući i one u Plaki, boemskoj četvrti grčke prestonice, prenosi AP.

Demonstranti u Solunu postavili su prazan mrtvački sanduk ispred zgrade vlade, dok su u Patri, nosili crne balone.

Došlo je do kraćeg sukoba na mitingu u centru Atine, kada je policija zaustavila demonstrante koji su blokirali saobraćaj u blizini premijerove zvanične rezidencije.

Jorgos Kavadas, lider najvećeg grčkog udruženja malih privrednika, rekao je da ugostiteljska preduzeća traže poreske olakšice i subvencije za zakupnine od vlade.

„Podržavamo mere javnog zdravlja, ali nam je potrebna i pomoć. Nemojmo zaboraviti da su u poslednjih 20 meseci ugostiteljski objekti bili zatvoreni najmanje devet, a oni bez prostora na otvorenom ne primaju goste 12 meseci. Novac koji je izgubljen nikada neće biti vraćen, tako da je jasno da moramo ozbiljno da razgovaramo”, rekao je on za grčku državnu televiziju.

Grčka trenutno izveštava o najvećem broju potvrđenih slučajeva pandemije korona virusa i najvišoj stopi smrtnosti od kovid-19 u poslednjih šest meseci.

Vlada je ponovo uvela neka ograničenja koja se odnose na otprilike jednu trećinu populacije koja je još nevakcinisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar