U trendu

Grčka rekonstruisala vladu nakon katastrofalnih pozara

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je rekonstruisao vladu, nakon što se našla na udaru kritika zbog svog odgovora na pandemiju korona virusa i katastrofalne požare ovog meseca.

Portparol grčke vlade Jianis Ekonomou objavio je izmene u sastavu kabineta, kao i formiranje novog ministarstva civilne zaštite, prenosi „Grik riporter“.

„Ministar finansija Hristos Stajkuras i ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas ostaće na tim funkcijama“, izjavio je Ekonomou nakon što je obelodanio sastav vlade.

Za ministra civilne zaštite je imenovan Evangelos Apostolakis, a za ministra zaduženog za zaštitu građana Panajotis Teodorikakos.

Ministar zdravlja je Atanasios Plevris, a ministar turizma Vasilis Kikilijas.

Rekonstrukcija dolazi samo nekoliko dana uoči Micotakisog izlaganja njegove ekonomske politike za narednu godinu.

Hiljade hektara šuma izgorelo je u požarima koji su u avgustu danima goreli širom Grčke, primoravši hiljade ljudi da se evakuišu. Požari su uništili hiljade domova i preduzeća, a jedna osoba je poginula, dok je druga preminula pružajući pomoć u odbrani protiv požara.

U pokušaju da ublaži rastući bes javnosti zbog kašnjenja napora u gašenju požara, Micotakis, čija je konzervativna vlada preuzela dužnost u julu 2019. godine, javno se izvinio i obećao da će greške biti ispravljene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.