U trendu

Grčka: Turizam nije kriv za porast boja kovid pozitivnih

ATINA – Turizam nije kriv za nagli porast broja novoinficiranih korona virusom u Grčkoj, izjavio je danas grčki ministar turizma Haris Theoharis nakon što je vlada donela odluku o uvođenju novih mera usmerenih na spašavanje letnje turističke sezone.

Grčka, koja petinu svojih prihoda ostvaruje od turizma, otvorila je sezonu u maju, nadajući se da će ove godine zarada dostići oko polovine rekordnog prihoda koji je ostvaren 2019. godine, kada je zemlju posetilo više od 30 miliona ljudi, preneo je Rojters.

„Turistička sezona je otvorena veoma pažljivo. U prvih 10 dana jula samo 74 od ukupno 105.609 uzoraka uzetih na graničnim prelazima bilo je pozitivno, tj. 0,07 odsto. Porast broja novozaraženih nije povezan sa turizmom,“ predočio je Haris Theoharis ministar turizma Grčke.

Do sada je oko 41 odsto Grka potpuno vakcinisano, turisti su u obavezi da pri ulasku u Grčku dokažu da su vakcinisani ili da prikažu negativni rezultat PCR testa, ali vlada u Atini je zabrinuta zbog širenja zaraznijeg delta soja korona virusa.

Govoreći o građanima koji još uvek odbijaju da se vakcinišu, Theoharis je ukazao da Gračka „ne može da dozvoli da zemlju vode u avanture oni koji negiraju nauku“.

U Grčkoj je juče prijavljeno 3.109 novih slučajeva kovida-19, ukupno 444.783 od početka pandemije, a broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima iznposi 12.806.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.