Grčka zaoštrila graničnu kontrolu zbog virusa i migranata

Vlada Grčke je danas odlučila da zaoštri graničnu kontrolu šro je objasnila povezavši probleme priliva izbeglica i opasnosti od novog koronavirusa.

To je odlučeno na predlog premijera Kirijakosa Micotakisa koji se pozvao na Uredbu Evropske unije iz 2016. godine o graničnoj kontroli kao meri za sprečavanje pretnje javnom zdravlju, prenose atinski mediji.

Micotakis je o zaoštravanju granične kontrole već obavestio Evropsku uniju i na sednici Vlade danas rekao da EU tu grčku odluku „mora da tretira kao meru zaštite zdravlja čitave Evrope“.

Radi se uglavnom o pooštravanju kontrole putnika koji nisu državljani EU, a ulaze u Šengenski prostor.

Micotakis je naložio Ministarstvu trgovačke mornarice i šefu Obalske straže da „značajno povećaju“ broj plovila i patrola kod ostrva istočnog Egeja, ka Turskoj, odakle dolaze izbeglice.

Uz to će se povećati granična kontrola i na kopnu.

Takođe se pokreće međunarodna kampanja na jezicima etničkih grupa koje dolaze u Grčku, uz upozorenje da ona „više ne može da prihvata ilegalni ulazak“. Ta upozorenja će se objavljivati i u zemljama iz kojih dolaze migranti.

Po rečima Micotakisa, sve to u praksi znači da Vlada „nadograđuje graničnu kontrolu u najvećoj mogućoj meri“.

Državni ministar, uz premijera, Jorgos Gerapetritis, rekao je danas u Skupštini Grčke da je „logika otvorenih granica prestala sa ovom vladom“ i optužio za tu praksu levičarsku SIRIZU koja je ranije bila na vlasti.

Na meti mera o kojima je Micotakis govorio u svom izveštaju na sednici Vlade, posebno su stranci iz Irana i Avganistana koje je povezao sa prenošenjem koronavirusa.

Micotakis je naglasio: „Migracije sada poprimaju novu dimenziju, pošto tokovi ka Grčkoj uključuju ljude iz Irana – gde je mnogo slučajeva koronavirusa, i mnoge koji prolaze kroz Avganistan“.

Grčka ostrva, rekao je on, koja su „već opterećena problemima javnog zdravlja“ zbog masovnog dugotrajnog prisustva migranata, „moraju biti duplo zaštićena… Jednostavno rečeno: dajemo sve od sebe da izbegnemo pojavu virusa, naročito tamo“.

Vlada je uz to zabranila održavanje prolećnih karnevala širom Grčke, a Ministarstvo finansija najavilo mere za podršku privrednicima na osnovu stvarnih gubitaka koje bi mogli imati zbog epidemije koronavirusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.