U trendu

Greška u pozivima za vakcinaciju, haos u delu Lombardiji

RIM – Umesto nekoliko stotina programiranih za vakcinaciju, mesta za davanje leka ostala su prazna u delu gradova regije Lombardija, piše list “Il Fato kotidijano”.

Razlog je bilo to što sms pozivi za vakcinaciju nisu poslati, a sve zbog greške u sistemu regionale agencije koja je zadužena za pozivanje građana čija je vakcinacija planirana.

Da se ne bi upropastile doze AstraZeneka vakcina, već spremne za upotrebu, medicinsko osoblje i volonteri koji su došli da urade svoj posao, krenuli su sami da pozivaju i šalju poruke, a list piše i da su „išli od vrata do vrata i tražili ko bi se vakcinisao“.

Međutim, akcija je izazvala kontra efekat, jer su se ubrzo pred mestima za vakcinaciju stvorili redovi, a organizatori su morali da apeluju i pozivaju građane da više ne dolaze na mesta predviđena za vakcinaciju.

„Sramota, skandal, po ko zna koji put, od početka pandemije korona virusa, regionalne vlasti Lombardije pokazuje da nisu u stanju da rukovode vanrednom situacijom“, rekao je član Demokratske stranke Mateo Piloni.

Sve do pandemije kovida-19, Lombardija, gde već godinama “vladaju” stranke desnog centra, “Liga”, pre svih, hvalila se da je zdravstveni sistem regije najmoderniji i najbolji u Italiji.

List, povodom najnovijeg propusta, podseća kako je pandemija pokazala da je privatizija velikog dela zdravstvenih ustanova i ulaganje u privatno zdravstvo, bila pogrešna orijentacija regije.

Privatizacija je bila praćena velikim koruptivnim aferama, zbog kojih je i nekadašnji predsednik regije Roberto Formigoni osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.