U trendu

Grinpis pokrenuo peticiju za bolju Italiju

RIM – Italijanski ogranak međunarodne nevladine organizacije „Grinpis“ (Greenpeace) pokrenuo je peticiju pod nazivom „Ristart“, kojom poziva vladu da u programu obnove prednost da projektima koji će Italiju učiniti sigurnijom, zelenijom i mirnijom zemljom.

U peticiji, koju je potpisalo 80 hiljada osoba, podseća se da se na severu Italije u Nato bazama u Avianu čuva 40 američkih atomskih bombi i da bi u slučaju incidenta u opasnosti bilo oko 10 miliona stanovnika.

„Srećom do sada nije bilo nikakvih incidenata, ali Italijani već plaćaju skupo čuvanje ovih bombi, godišnje 100 miliona evra. Za taj novac bi se moglo kupiti pet hiljada ventilatora i otvoriti 4 i po hiljade mesta u odeljenjima intenzivne nege. Kakvog smisla ima trošiti novac na aktivnosti koje su opasne i koje zagadzuju kada nam hitno trebaju ulaganja u nova radna mesta, zdravlje i zdravu okolinu“, piše u peticiji „Grinpisa“.

Cilj peticije je da se do naredne sedmice prikupi stotinu hiljada potpisa i uputi vladi koja ovih dana donosi plan o upotrebi 209 milijardi evra koje je Italija dobila od EU za pomoć u obnovi od posledica panedmije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.