Grlić Radman i Korčok brane evropski pristup nabavci vakcina

ZAGREB – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman i njegov slovački kolega Ivan Korčok branili su danas u Zagrebu nabavku vakcina na nivou EU, koja je na meti kritika zbog sporog uvođenja programa vakcinacije protiv korona virusa.

„Mislim da je jako dobro što je EU preduzela zajedničke korake za zemlje članice i zajednički nabavlja tu vakcinu jer mislim da kad bi Hrvatska i Slovačka krenule na svoju ruku da nabavljaju vakcinu, ne bi bile toliko uspešne, ne bi imale tako dobru poziciju“, rekao je slovački ministar spoljnih poslova koji se nalazi u radnoj poseti Hrvatskoj, prenela je Hina.

Korčok je svestan da u EU nisu još pristigle očekivane količine vakcina, ali napominje da je potražnja jednostavno prevelika, a proizvodne mogućnosti nisu odgovarajuće toj potražnji.

Slovačkom ministru važnije je jesu li vakcine odgovarajućeg kvaliteta i jesu li dobile odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), nego u kojoj su zemlji proizvedene – Rusiji, Kini ili nekoj trećoj zemlji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da je Rusija spremna da dostavi Hrvatskoj svoju vakcinu Sputnjik V koju je već odobrila Mađarska i time postala prva zemlja u EU koja je to učinila pre nego što je ona odobrena na nivou EU.

„Sada razmatramo sa Hrvatskom agencijom za lekove (HALMED) što pravno možemo da učinimo, poštujući pravnu tekovinu EU. Pravilo je zbog bezbednosti javnog zdravlja osigurati filter EMA i jednom kada oni odobre onda je moguće koristiti i te vakcine u Hrvatskoj“, rekao je Plenković vezano uz nabavku ruskog Sputnjika V.

Grlić Radman smatra da je zdravlje građana prioritetno u procesu nabavke vakcina.

„Naravno da se mi oslanjamo pre svega na EU, na solidarnost i Europsku komisiju koja je bila nadležna za nabavku vakcina, načelo pravednosti i jednakosti“, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman se slaže da sve vakcine koje dolaze iz trećih zemalja moraju biti u skladu sa propisima EU, pre svega EMA.

Hrvatski ministar spoljnih poslova rekao je i da će se vakcine najpre čekati od EU, ali i da je Hrvatska spremna da razgovara sa drugim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.