U trendu

Grupa OPEK+ ublažava smanjenje proizvodnje nafte od maja

LONDON – Grupa OPEk+ dogovorila se danas da od maja počne s postepenim ublažavanjem ograničenja proizvodnje, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz tog naftnog saveza.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, neformalna alijansa nazvana OPEK+, složili su se da ograničenje pumpanja ublaži za 350.000 barela dnevno (bpd)u maju, zatim za još 350.000 bpd u junu i za dodatnih otprilike 400.000 bpd u julu.

Za sada nije poznato da li će Saudijska Arabija ublažiti svoje dobrovoljno rezanje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je sprovodila povrh ograničanja predviđenih sporazuma OPEK+. Rojtersovi izvori kažu da Rijad nastavlja sa razmatranjem svog stava.

Prema današnejm sporazumu, smanjenje proizvodnje nafte grupe OPEK+ iznosiće od maja oko 6,5 miliona barela dnevno, u odnosu na ograničenje pumpanja od nešto manje od 7,0 miliona barela dnevno u aprilu.

Kazahstan je potvrdio da će proizvoditi više nafte u maju i junu, ali bez iznošenja detalja o raspodeli kvota unutar grupe.

Pre današnjeg skupa OPEK+ grupe, DŽenifer Granholm, nova američka sekretarka za energetiku, razgovarala je telefonom sa saudijskim ministrom energetike princom Abdulazizom Bin Salmanom, nakon čega je na Tviteru napisala:„Ponovo smo potvrdili značaj međunarodne saradnje kako bi se potrošačima obezbedili pristupačni i pouzdani izvori energije“.

Severnomorske nafta Brent je skliznula nakon objave vesti o dogovoru OPEK+, ali se još uvek trguje po ceni iznad 62 dolara za barel, koja je i dalje za preko 20 posto iznad nivoa na početku godine i nedaleko od ovogodišnjeg maksimuma od oko 71 dolara za barel.

Par dana uoči današnjeg sastanka, predstavnici zemalja u grupi OPEK+ najavljivali su da će postojeća organčenja pumpanja u najvećoj meri verovatno biti zadržana, s obzirom na neizvesnosti vezane za kretanje potražnje usled obnavljanja lokdauna u brojnim zemljama zbog novog talasa korona virusa.

Međutim, samo 24 sata pre početka sastanka, razgovori su skrenuti na moguće povećanje proizvodnje, naveli su izvori britanske agencije.

Saudisjki princ Bin Salman rekao je na otvaranju sastanak da bi grupa trebalo da ostane pri „opreznom stavu“, dok je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izneo optimističniji pogled navodeći da se globalna ekonomija oporavlja i da potražnja za gorivom raste, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.