Guljaš: Restrikcije za nevakcinisane do avgusta

BUDIMPEŠTA – Ograničenja za Mađare koji nemaju uverenje o imunitetu ostaće na snazi do avgusta, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da će sertifikati o vakcinaciji i dalje biti potrebni kako bi se prisustvovalo koncertima i festivalima, koristile usluge restorana ili hotela, ili učestvovalo u sportskim događajima „tokom predstojećih meseci“.
Guljaš je izjavio i da Mađari koji se vraćaju iz drugih zemalja više ne moraju da se izoluju ako imaju sertifikat, prenosi mađarska agencija MTI.
Vakcinacija je, kako dodaje, i dalje besplatna i dobrovoljna, a vakcine „AstraZeneka“, „Sinofarm“, „Sputnjik V“, „Moderna“ i „Fajzer“ biće raspodeljene čim stignu.

Guljaš je dodao da bi još 330.000 doza trebalo da stigne sledeće nedelje, i da će one biti opredeljene za osobe uzrasta od 16 do 18 godina.

„Oko milion ljudi, odnosno 80 odsto od ukupno registrovanih, već je primilo najmanje jednu dozu vakcine“, rekao je Guljaš.

U poslednje četiri nedelje je, prema njegovim rečima, dato skoro dva miliona prvih doza vakcina protiv korona virusa, a vakcinisano je gotovo 53 odsto odrasle populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.