U trendu

Haiti: Arijel Enri imenovan za novog premijera

PORT-O-PRENS – Vlada Haitija je zvanično imenovala Ariela Enrija za premijera, skoro dve nedelje nakon što je predsednik ubijen predsednik Zovenel Moiz u političkoj zaveri koja, po svemu sudeći ima korene daleko izvan granica ove karipske države.

Tokom ceremonije u glavnom gradu Port-O-Prensu Enri je juče preuzeo ulogu lidera ove najsiromašnije nacije zapadne hemisfere, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u cašt ubijenog predsednika.

Haiti se bori sa bezakonjem koje generišu nasilne bande, a Enri je izjavio da želi da stvori uslove da što veći broj ljudi glasa na izborima koji su zakazani za septembar, prenosi Rojters.

„Vreme je za jedinstvo i stabilnost“, poručio je Enri, a sada već bivši premijer Klod Džozef ocenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su poslednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

„Nasledili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija“, rekao je Džozef.

Enri i Džozef su naglasili da vlada treba da uspostavi red i sigurnost, kao i da radi na jačanju ekonomije uništene kriminalom i pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.