Haos u VB: Prodavnice zvrje prazne, radnici u samoizolaciji

LONDON – Engleska je u ponedeljak ukinula gotovo sve restrikcije vezane za pandemiju korona virusa i već prve nedelje beleži rast broja novozaraženih, nestašice u supermarketima i haos s aplikacijom za samoizolaciju.

Police u supermarketa širom zemlje su potpuno prazne. Ovog puta, razlog za to nije masovna kupovina potrošača koji prave zalihe, kao što je to slučaj na početku pandemije, piše Marketvoč.

Razlog je izostanak velikog broja zaposlenih u prodavnicama i vozača za dostavu koji nisu došli na posao jer su na svojim smartfonima dobili kratku poruku (ping) Zavoda za javno zdravlje da moraju u samoizolaciju zbog kontakta sa zaraženima.

Pojedini lanci supermarketa su morali da zatvore određen broj trgovina, što se nije događalo ni tokom dosadašnja tri lokdauna u Britaniji.

Stotine hiljada ljudi, uključujući i premijera Borisa DŽonsona, mora u samoizolaciju deset dana nakon što su putem aplikacije obavešteni da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Podaci Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NHS) pokazuju da je poslato rekordnih 618.903 pingova korisnicima te aplikacije u Engleskoj i Velsu.

Zbog velikog broja samoizolovanih, preduzeća se suočavaju s nedostatkom radne snage, uključujući i prodavnice s hranom, u kojima su se police zbog „pingdemije“ brzo ispraznile.

„To je ovog trenutka jedan od većih problema u svim sektorima. Kovid slučajevi nam se svake nedelje udvostručuju“, rekao je direktor Marks&Spensera, Stiv Rou.

Vlasnik trgovačkog lanca Ajslend, Ričard Voker, upozorio je da im preti kolaps zbog nestašice artikala jer je gotovo 1.000 zaposlenh, ili jedan od svakih 20, ostao kod kuće u samoizolaciji.

„Dve prodavnice smo morali da zatvorimo a u drugima da skratimo radno vreme. Ironija je da smo tokom celog perioda pandemije imali sve trgovine otvorene. Ovo je haos“, dodao je on.

Javnost u Britaniji je podeljenja po pitanju mera ograničenja – neki žele da one budu još strože jer strahuju da će ljudi i dalje umirati od virusa, dok su drugi izrazito protiv najmučninjih mera u istoriji u mirnodopskim uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.