Henkok: Nova studija podržava odlaganje druge doze

LONDON – Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je da je nova studija pokazala da jedna doza vakcine, koju su razvile „Astrazeneka“ i Univerzitet u Oksfordu, pruža visok nivo zaštite tokom 12 nedelja, što podržava vladinu strategiju da odloži administriranje druge doze kako bi što više ljudi moglo da primi prvu.

Izjava britanskog ministra zdravlja usledila je nakon što je Univerzitet u Oksfordu objavio studiju koja pokazuje da vakcina smanjuje prenošenje virusa za dve trećine i da sprečava pojavu teških oblika bolesti.

Studija još nije prošla kroz proces recenzije, ali su je britanski zvaničnici dočekali sa oduševljenjem, usled pritiska da opravdaju odlaganje administriranja druge doze vakcine, prenosi Rojters.

Smanjenje prenošenja virusa, kao i činjenica da nema hospitalizacija – kombinacija ta dva predstavlja veoma dobre vesti i kategorički podržava strategiju o administriranju doza sa razmakom od 12 nedelja, rekao je Hekok za Skaj njuz.

Jedan od istraživača na projektu profesor Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu je rekao da naučnici veruju da će vakcina nastaviti da pruža zaštitu od novih sojeva korona virusa, iako se još uvek čeka na podatke koji će to da potvrde.

Ukoliko budemo morali da unapredimo vakcine, onda je to zapravo relativno jednostavan proces koji traje nekoliko meseci i ne zahteva velike napore od prošle godine koji su bili potrebni za obimna ispitivanja, rekao je Polard za BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.