Hiljade Belorusa ponovo demonstrirale protiv Lukašenka, oko 100 uhapšenih

Beloruska policija je danas uhapsila oko 100 učesnika masovnih demonstracija koji traže povlačenje s vlasti dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Na ulice su ponovo izašle hiljade demonstranata, ali su se, kao i nekoliko prethodnih nedelja, u različito vreme okupljali u raznim delovima Minska, navodi Rojters.

Broj demonstranata u tim grupama varirao je od nekoliko desetina do nekoliko stotina, navela je agencija Frans pres.

Policija je danas patrolirala ulicama Minska sa psima, a razmestila je veliki broj vodenih topova.

Prema podacima Beloruskog udruženja novinara, medju uhapšenima su dve novinarke.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, izjavila je danas da „ceo svet vidi protestni pokret u Belorusiji“ i da ga „svi podržavaju zahvaljujući demonstracijama“.

„Svaki novi protest sprečava režim da laže da su protesti okončani“, kazala je Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od četiri meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, ima podršku Rusije, dok za podsticanje protesta optužuje zapadne zemlje.

Vlasti Belorusije su od danas privremeno zabranile izlazak iz zemlje zbog pandemije korona virusa.

Medjutim, tu meru, koja izaziva zabrinutost gradjana i stranaca sa boravišnom dozvolom, opozicija opisuje kao maskirani nastavak represije nad neistomišljenicima, navodi Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.