Hiljade dobrovoljaca u Brazilu za testiranje vakcina

SAO PAULO – Hiljade ljudi u Brazilu dobrovoljno se prijavilo za testiranje vakcina za COVID 19, među kojima su lekari umorni od velikog broja pacijenata ili oni koji su izgubili svoje najmilije, nadajući se da će njihovo tiho herojstvo spasiti nečije živote.

Denis Abrančes, 47, šef odeljenja stomatologije u bolnici u Sao Paulu, bila je prvi dobrovoljac van Velike Britanije koja je primila probnu vakcinu AstraZeneka.
„Bila sam ovde svedok mnogih tragičnih smrti pacijenata koji nisu stigli da se oproste od svojih rođaka. Kada su počeli testovi sa vakcinom, pridružila sam se odmah“, rekla je Denis za Rojters.

Neki, poput Monike Aparesida Calazans, brazilske medicinske sestre koja je učestvovala u testiranju vakcine Sinovak, osećali su ličnu obavezu da daju svoj doprinos. „Moj brat, koji ima 47 godina, imao je COVID-19“, izjavila je ona za agenciju.

Dobrovoljci u testiranju obično ne znaju da li primaju stvarnu vakcinu ili placebo, što znači da čak i ako su vakcine na kraju uspešne, možda sve vreme nisu bili zaštićeni od bolesti.
Neki od njih su prijavili da su imali blage neželjene efekte od imunizacije.

„Prvih dana nakon što sam dobila vakcinu, imala sam nekoliko simptoma , drhtavicu i bol u telu. Moja ćerka je bila očajna. Rekla je, mama, ti si luda, našta sam ja odgovorila, ne, luda bih bila ako ovo ne prihvatim“, rekla je Antonia Santos, medicinska sestra koja je učestvovala u ispitivanju AstraZeneke.

Najveća zemlja Latinske Amerike postala je glavni poligon za ispitivanje vakcina zbog razmera samog virusa od koga je u Brazilu do sada obolelo preko 7,3 miliona ljudi, a više od 180 000 je preminulo od posledica bolesti.
Pored vakcine AstraZeneka, u Brazilu se testiraju vakcine proizvođača Džonson i Džonson, Fajzer i Biontek i kineska Sinovak.

Biomedicinski institut Butantan koji sprovodi ispitivanja za Sinovak u Brazilu u završnoj fazi saopštio je u sredu da je vakcina ispunila prag efikasnosti od 50 odsto koji je postavio brazilski zdravstveni regulator Anvisa.

Iako je predsednik Brazila Žair Bolsonaro obećao da lično neće primiti nikakvu vakcinu protiv koronavirusa, čak i ako je brazilske zdravstvene vlasti odobre, mnogi dobrovoljci su uvereni da je imunizacija jedini način za okončanje ove krize, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.