U trendu

Hiljade Izraelaca protestovalo protiv Netanijahua

JERUSALIM – Hiljade Izraelaca izašlo je juče na ulice Jerusalima i nastavilo proteste u kojima traže da premijer Benjamin Netanijahu podnese ostavku zbog optužbi pred sudom za korupciju i lošeg odgovora vlade na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Demonstranti su na protestu u subotu nosili transparente na kojima je pisalo “Idi” i “Bibi, pusti narod moj da ide”, koristeći Netanijahuov nadimak i citat iz Biblije, prenosi AP.

Demonstranti su protestovali na Trgu Jerusalim u blizini rezidencije izraelskog premijera u vreme kada je na snazi, treće po redu zaključavanje širom Izraela zbog ponovnog naglog porasta broja zaraženih kovidom 19.

U Izraelu se trenutno sprovodi i masovna vakcinacija protiv korona virusa, u kojoj je prvu dozu dobilo već 20 odsto stanovništva zemlje, a Netanijahu je u četvrtak rekao da je država obezbedila dovoljno vakcina za imunizaciju celokupne odrasle populacije do kraja marta.

Netanjahu pred sudom odgovara za krivična dela u korupcionaškom slučaju u kome je optužen da je u zamenu za usluge tražio od moćnog medijskog mogula da se o njemu povoljno izveštava, navodi AP.

Netanijahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i mito u tri slučaja.

Izraelski premijer porekao je ranije sve optužbe i izjavio da je žrtva „lova na veštice“ koji sprovode neprijateljski mediji, organi reda i pravosuđe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.