Hiljade ljudi na ulicama Katamandua traži odlazak premijera

KATMANDU – Više desetina hiljada pristalica frakcije koja se odvojila od vladajcuhe Komunističke partije Nepala okupilo se u prestonici Katamanduu tražeći zbacivanje s vlasti premijera i vraćanje parlamenta, koji je raspušten usred eskalacije sukoba među nekadašnjim koalicionim partnerima.

Učesnici protesta uzvikivali su slogane protiv premijera Kadge Prasada Šarme Olija dok su mirno šetali centrom Katamandua, a nadziralo ih je više hiljada pripadnika policije.

Demonstranti su najavili da će održati veće proteste ako se ne uspostavi ponovo parlament. Nekoliko peticija je podneto Vrhovnom sudu protiv akcija premijera.

Predsednik Nepala Biđa Devi Bandari raspustio je parlament 20. decembra na preporuku premijera i najavio da će se novi izbori održati 30. aprila i 10. maja 2021. godine.

Oli je postao premijer nakon što je njegova Komunistička partija Nepala pobedila na izborima pre tri godine.

Olijeva stranka i stranka bivših maoističkih pobunjenika spojile su se kako bi formirale jedinstvenu Komunističku stranku.

Međutim, tenzije su porasle između Olija i lidera nekadašnjih pobunjenika Pušpe Kamapala Dahala, koji je kopredsednik partije.

Oni su se ranije dogovorili da će podeliti petogodišnji mandat premijera, ali je Oli odbio da dozvoli Dahalu da preuzme dužnost.

Opozicija je optužila vladu Olija i za korupciju, a njegova administracija suočila se s kritikama i zbog načina na koji je rukovodila krizom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.