U trendu

Hiljade nezadovoljnog osoblja napustile državne bolnice u Mađarskoj

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali je uprava u utorak pokušala da uveri da promene odluku tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim talasom epidemije korona virusa.

Po saopštenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, „95 odsto od 110.000 zaposlenih potpisalo je“ nove ugovore pre roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano da napusti svoja radna mesta.

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želeo je da ublaži zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije kovida-19, ipak i tako može da radi, čak i bolje nego do sada.

Zakon koji definiše nove uslove rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.

Predviđeno je povećanje plata koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao „bez presedana“, uvedene su sankcije za mito koji pacijenti daju lekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

Ali neke druge odredbe su razgnevile zaposlene koji smatraju da više neće dobijati bonuse, ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici u jednom od odeljenja samo je 20 odsto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Teleks. „Više ne možemo da radimo“, priznao je šef lekara.

„Svetla su ugašena“, reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu.

U izjavi, liberalni gradonačelnik Gergelji Karačonji je kritikovao Vladu zbog „ugrožavanja pruđanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije“.

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog proseka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.