Hiruršku masku nosite više puta – a one više štite ZARAŽENE nego ZDRAVE!

Preporuka Kriznog štaba je da se maske nose i na otvorenom. Maske su najtraženiji zaštitni artikli u trenutku pandemije korona virusa.

Hirurške maske uglavnom koriste hirurzi kako bi zaštitili svoje pacijente. Ove maske su preporučljive onima koji su već zaraženi, kako kroz pljuvačku ne bi dalje širili zarazu. Zdrave ljude koji je nose ne štiti potpuno od zaraze budući da ne prijanja sasvim dobro uz usta. Ali ako nemate drugu mogućnost, dobre su i one.

– Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu! Nosite ih kad izađete iz kuće, a kada se vratite odmah ih pažljivo skinite, zatim ih odložite u neku plastičnu kesu i tek onda bacite u kantu za smeće. Nakon toga dobro operite ruke – savetuje doktorka Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog, prenose mediji.

-Preporuka je da se ove maske šiju isključivo od prirodnih materijala koji mogu da se otkuvaju na 90 stepeni, najbolje u nekoj posudi. Dakle, ove maske mogu da nas zaštite, ali čim se vratimo kući treba da ih skinemo i otkuvamo, a zatim dobro ispeglamo i tek onda možemo ponovo da ih koristimo. Nikako drugačije – objašnjava doktorka Radosavljević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.