U trendu

Hoće li biti uveden policijski čas za Novu godinu?

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa ranije predlagali mere koje su sad na snazi, i ocenio da bi one do sada dale rezultate da su bile tada uvedene.

“Mi smo na početku pandemije imali veći uticaj nego sada. Treba znati da je medicinski deo Kriznog štaba predlagač a konačnu odluku o predlogu koji se prosleđuje Vladi donosi Krizni štab u celini”, rekao je Tiodorović za list Danas.

Tiodorović, koji je član Kriznog štaba, rekao je da pandemija nije samo medicinsko pitanje već i socijalno, psihološko, ekonomsko i političko.

“Mi se ne mešamo u ekonomiju, ali moramo da je poštujemo, jer bez ekonomije nećemo moći da obezbedimo uslove da funkcioniše zdravstveni sistem. Nećemo moći da nabavimo lekove, opremu, sve ono što nam je potrebno”, rekao je Tiodorović.

On je naglasio da je najvažnije očuvanje života, a “to može da se obezbedi samo ako ekonomija funkcioniše, makar sa smanjenim obimom”.

Prema njegovim rečima trenutne mere oročene su do 15. decembra, ali će verovatno biti produžene.

Na pitanje o merama za novogodišnju noć, on je odgovorio da ne misli da je rešenje policijski sat i da bi ta mera nešto promenila, i da ljudima treba dozvoliti da kupe poklone i proslave praznik u krugu porodice.

“Međutim, nije dobro da budu u restoranima, na organizovanim proslavama, u gužvi. Nama su ljudi koji su stajali u redovima ispred klubova i splavova završili u redovima ispred infektivnih klinika zajedno sa članovima porodice”, rekao je Tiodorović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.