U trendu

Holandija od sutra uvodi strogi karantin pred Božić

AMSTERDAM – Holandska vlada saopštila je da od sutra uvodi stroge mere karantina širom zemlje, u pokušaju da obuzda nagli porast infekcija omikron soja korona virusa.

„Holandija će od sutra ponovo biti u izolaciji“, rekao je danas privremeni premijer Mark Rute, prenosi AP.

U petak je saopšteno da vlada danas treba da se sastane sa zdravstvenim savetnicima, koji su preporučili uvođenje strogih mera zbog loše epidemiološke situacije, a odlukom od utorka već su produžene sve do 14. januara mere iz novembra, koje podrazumevaju zatvaranje ugostitetljskih objekata i većine prodavnica u periodu od 17 časova do 5 sati ujutru.

Holandski premijer je pojasnio da je uvođenje novih mera “neizbežan potez zbog petog talasa izazvanog varijantom omikrona koji je pogodio Holandiju.“

Rute nije odmah saopštio šta sve mere novog zatvaranja podrazumevaju, ali je rekao da će se one nadovezati na delimično zaključavanje koje je već na snazi.

Pored ovoga, osnovnim školama u Holandiji je ranije naloženo da prevremeno započnu zimski raspust zbog visoke stope zaraze kod dece, a Rute je tada saopštio da bi omikron soj mogao da postane dominantna varijanta u zemlji do januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.