Holandija planira da širom zemlje uvede brze testove na dah

AMSTERDAM – Holandija planira da širom zemlje uvede brze testove na dah kako bi ubrzala proces testiranja na korona virus i učinila ga manje invazivnim, prenosi Rojters.

Ustanove u Amsterdamu u kojima se obavlja testiranje na korona virus bile su prve koje su ove nedelje počele da koriste SpiroNose, uređaj koji na osnovu daha za minut može da utvrdi moguću zarazu.

Nakon višemesečnih ispitivanja, holandski zdravstveni zvaničnici su utvrdili da je SpiroNose pouzdan kada je reč o rezultatima negativnih testova, rekao je za Rojters infektolog Mariken van der Luben.

Ukoliko je test negativan, to je veoma pouzdan ishod i možete da idete, objasnio je on, dok pozitivan rezultat mora da bude potvrđen PCR testom.

Nadležni u Holandiji naručili su oko 1.800 uređaja koje u predstojećim mesecima planiraju da postave u ustanovama za testiranje širom zemlje.

Belgijski virolog Mark Van Ranst rekao je da je ovo obećavajuća tehnologija, ali da još uvek nema dovoljno dokaza koji pokazuju da je ovo put kojim treba ići.

Holandska kompanija „Breathomix“, koja je uređaj najpre razvila za otkrivanje astme i raka pluća, navodi da je prikupila dovoljno podataka za pouzdanu detekciju moguće zaraze korona virusom.
U poslednjih nekoliko meseci merili smo dah ljudi koji imaju koronu i onih koji nisu zaraženi i znamo njihov prosečan profil disanja, saopšteno je iz kompanije.

„Breathomix“ trenutno ispituje opcije za upotrebu uređaja u firmama i školama, ali on neće predstavljati rešenje za otvaranje objekata za ogroman broj ljudi, kako navode iz kompanije, jer svako testiranje zahteva dva do tri minuta. SpiroNose je takođe osetljiv na alkohol, cigarete i druge faktore koji utiču na dah ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.