U trendu

Holandija ublažava mere i uvodi kovid propusnice

AMSTERDAM – Holandska vlada danas je najavila da ublažava ograničenja vezana za kovid-19 i da će umesto toga uvesti korona propusnice koje će biti dokaz o vakcinaciji potreban za ulazak u kafiće, restorane, klubove ili na kulturne događaje.

Premijer Mark Rute danas je rekao je da će većina mera za socijalno distanciranje biti ukinuta od 25. septembra, što je potez koji treba da sledi slične najave u drugim evropskim zemljama, prenosi Rojters.

Preostale mere koje će važiti i dalje su obavezne maske u javnom prevozu i školama i preporuka da ljudi rade od kuće kada god je to moguće.

Korona propusnice biće potrebne svim osobama starijim od 13 godina za ulazak u restorane, barove, bioskope, muzeje, na koncerte i festivale u zatvorenom i na otvorenom.

„To znači da će na nekim mestima građani morati da pokažu da su vakcinisani, da su imali kovid 19 ili da poseduju negativan test na korona virus urađen u poslednja 24 sata“, objasnio je holandski premijer.

Više od 70 odsto holandskog stanovništva ili 12,6 miliona ljudi, primilo je najmanje jednu vakcinu protiv kovid-19, dok je 65 odsto potpuno vakcinisano, zvanični su podaci.

Broj novoinficiranih pao je na oko 2.000 dnevno, dok se oko 450 pacijenata sa kovidom-19 trenutno leči u bolnicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.