U trendu

Hong Kong otvara svoju šemu vakcinacije za decu od 12 godina

HONG KONG – Hong Kong će pokrenuti vakcinaciju protiv virusa kovid-19 za decu od 12 godina i stariju, nakon koje sledi šira kampanja širom grada za podsticanje 7,5 miliona stanovnika da se vakcinišu, saopšteno je danas.

Deca te starosne grupe moći će da dobiju vakcinu Fajzer/Biontek, ali stanovnici ove zemlje i dalje moraju da budu stariji od 18 godina da bi primili kinesku vakcinu Sinovak, prenosi Rojters.

Hongkong je započeo sa programom vakcinacije protiv kovida-19 u februaru, ali samo oko 14 odsto populacije je u potpunosti vakcinisano.

Gradska sekretarka za zdravstvo Sofia Čan rekla je da su blagodeti smanjenja starosne granice za vakcinu BioNTeć nadmašile rizike.

„Ne može samo da zaštiti mlade ljude od novog soja korona virusa, takođe im pomaže da se vrate u normalni svakodnevni život što je pre moguće“, rekla je Čan.

Grad je uglavnom kontrolisao virus sa oko 11.800 infekcija i 210 smrtnih slučajeva, sa većinom stanovnika koje je odlučilo da odloži vakcinaciju.

Vlada je tokom protekle nedelje vršila pritisak na preduzeća i finansijske institucije da podstaknu vakcinaciju kod svojih zaposlenih i pozvala ih da im odobre slobodan dan za vakcinaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.