HR:50% privrednika očekuje bankrot ako se nastavi pad prihoda

ZAGREB – Svaki četvrti hrvatski preduzetnik, od 266 anketiranih, očekuje stečaj ako se kriza izazvana koronavirusm nastavi, a polovina njih takav scenario predviđa ako im se prihodi smanje za 10 do 30 posto.

Čak 43 posto preduzeća je u periodu krize uzrokovane kovidom-19 imalo problem s finansiranjem plata zaposlenih, pokazuje istraživanje Hrvatskog udruženja menadžera i preduzetnika (CROMA), Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i konsultantske kuće Best Advjazori sprovredeno tokom novembra i decembra.

Situacija bi bila znatno teža bez vladinih mera za očuvanje radnih mesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Evropi, ali uz rastući optimizam nakon najave vakcine protiv kovida velik broj privrednika veruje da neće morati da otpušta radnike, prenosi portal Seebiz.

Glavni zaključci istraživanja o uticaju pandemije na mikro, mala i srednja preduzeća u Hrvatskoj.pokazuju da skoro svi ispitanici smatraju da je hrvatska ekonomija slaba, i da pandemija ima veliki uticaj na smanjenje prihoda gotovo polovine preduzetnika.

Partner u agenciji Best Advajzori Vedran Antoljak napominje da mikro, mali i srednji prduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata, zapošljavaju 72 odsto radne snage i stvaraju oko 58 procenata ukupne dodane vrednosti.

„U ovoj izuzetno složenoj i neizvesnoj situaciji, mikro, mali i srednji preduzetnici su deo društva koji je najviše izložen egzistencijalnom riziku. Desetine hiljada radnih mesta je ugroženo. Stoga je potrebno kontinuirano prikupljati informacije direktno od preduzetnika i u skladu sa situacijom osmišljavati i preduzimati sve mere – na nivou firme, sektora, i Vlade – kojima se umanjuju negativni učinci pandemije“, kaže Antoljak.

Dodaje da svaka firma može ovaj period smanjene poslovne aktivnosti da iskoristi za transformaciju poslovanja i prilagođavanje svog poslovnog sistema, kao i za pripremu za vreme posle krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.