HR: Beroš veruje da neće biti strogog zaključavanja

ZAGREB – Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je večeras da veruje da neće doći do strogog zaključavanja, poručivši da u ovom trenutku nije jako izvesno da će doći do uvođenja zabrane međužupanijskih putovanja, iako se o tome razgovara.

„Mislim da je takva mogućnost krajnja opcija i lično verujem da se neće desiti. Videli smo i na primeru okolnih zemalja šta tvrdo zaključavanje donosi. To nije ništa dobro“, rekao je Beroš za Dnevnik HTV-a, upitan postoji li mogućnost da se, ako se ne smanji broj zaraženih od korona virusa, uđe u strogo zaključavanje.

Smatra da treba naći modus suživota u okolnostima „novog normalnog“ i omogućiti određene privredne aktivnosti i pri tome redukovati sve ono što se može.

„To je upravo ono što radimo. Nastojimo balansirati mere. Najlakše bi bilo uvesti tvrdi i najtvrđi lockdown – zatvoriti sve. Međutim, nije realno da takva metoda da učinke, pogotovo zato što ne znamo koliko će to trajati“, istakao je Beroš.

Ministar zdravlja Hrvatske rekao je kako u ovom trenutku nije jako izvesno da se oko 21. decembra uvede zabrana međužupanijskih putovanja, iako i o tome razgovaraju. No, to će se uvesti ako epidemiološka situacija bude takva da zahteva sličan način organizacije rada, prenela je Hina.

„Lično mislim da do toga neće doći. Ali, ukoliko epidemiološka situacija ne bude adekvatna, razmišljaćemo i o sličnim merama. Naravno, uz uvažavanje radnih okolnosti tj. izuzeća koja bi omogućila radne procese“, poručio je on.

Na pitanje oseća li se odgovornim, jer je po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska najgora po broju aktivnih slučajeva korona virusna na 100.000 stanovnika, Beroš je rekao:

„Naravno da se osećam odgovornim. Međutim, reč je o višedimenzionalnoj i izrazito kompleksnoj krizi i tu jednoznačnih ni rešenja niti odgovora na vaše pitanje – nema“.

Beroš smatra kako je jedino moguće učiniti da se iz dana u dan prati epidemiološka situacija i sve elemente koji je jasno opisuju – broj novozaraženih, njihova raspoređenost, pojavnost (u porodici ili školi, radnim organizacijama i sl.) te na osnovu tih elemenata svakodnevno promišljati mere.

„To je ono što i radimo“, poručio je on.

Beroš je kazao i da dve sedmice nisu dovoljno veliki vremenski period koji bi ukazao na trend kretanja.

Podsetio je i da je Francuskoj nakon nacionalnog zatvaranja trebalo šest nedelja da se situacija stabilizuje. Ali, nakon toga ponovo imaju uzlazne trendove.

Smatra da treba da prođe četiri do pet nedelja posle uvođenja mera, pod pretpostavkom da ih se ljudi pridržavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.