HR posle duže vremena ima dvocifren broj novozaraženih

ZAGREB – Prvii put od septembra prošle godine Hrvatska danas ima manje od 100 novozaraženih korona virusom, a ministar zdravlja Vili Beroš kaže da se silazna kriva nastavlja i kada je reč o broju hospitalizovanih, ali je istovremeno upozorio da je i dalje potreban oprez.

„Silazna kriva broja novozaraženih i hospitalizovanih se i dalje nastavlja. Prvi put nakon dugo vremena imamo manje od 100 ljudi na respiratoru. Poslednji ponedeljak sa ovako malim brojem novozaraženihh bio u septembru. Ovo je pozitivno, ali ukupna situacija i dalje može biti opasna i potreban je oprez“, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Epidemiološka situacija, istakao je, pokazuje da mere imaju smisla.

„Ali, moramo sagledati sve elemente za procenu mera, kao i to da je umrlo preko 5.000 pacijenata i da i dalje imamo teške kliničke slike, da postoje novi sojevi virusa…“, rekao je Beroš.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje (HIJZ) Krunoslav Capak saopštio je da Hrvatska u poslednjoj sedmici ima 11,7 odsto manje obolelih u odnosu na prethodnu sedmicu.

Trenutna incidenca 14-dnevna na 100.000 je 180,8.

„Najviša je u Slavonsko-moslovačkoj županiji 330,4, a najniža u Istarskoj 55,1. Hrvatska se nalazi na 7. mestu u EU po broju novozaraženih. Stopa smrtnosti na milion je 1.217,1 što je stavlja na 20. mesto u EU“, rekao je Capak.

Govoreći o nuspojavama na vakcinu, Capak je rekao da je do danas primljeno 430 sumnji za Fajzerovu i 13 za vakcinu Moderne.

Na Fajzerovu vakcinu je, kazao je, bilo je 26 alergijskih rekaicja, od kojih dve ozbiljne. Ostale nuspojave, dodao je, bile su blage prirode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.