HR: Razoran zemljotres, dve žrtve, razrušeni gradovi

ZAGREB – U razornom zemljotresu jačine 6,3 stepeni koji je danas pogodio Hrvatsku poginule su jedna devojčica i mladić, povređeno najmanje 20 osoba, a u Zagrebu, Sisku i Petrinji pričinjena je velika materijalna šteta.

Epicentar potresa u 12:20 je bio 47 kilometara jugoistočno od Zagreba, odnosno tri kilometra od Petrinje, a zemljotres se osetio u celom regionu. Usledilo je više naknadnih potresa.

Poginula je 13-godišnja devojčica koja je stradala u ruševinama u Petrinji i mladić (20) u Glini na koga se, kako prenose mediji, srušila kuća.
Prema snimcima s terena, ulice Petrinja i Siska su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, spasioci, vojska, vatrogasci i policija tragaju za preživelima, a dosta ljudi je ostalo pod ruševinama, mnogi zapomažu na ulicama, a ima i poginulih.

U sisačku bolnicu dovezeno je 20 povređenih, od kojih dvoje s težim povredama, objavio je N1 pozivajući se na izvor u bolnici.

Potres uzrokovao brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju energije tako da su potrošači na području Petrinje i Velike Gorice, Zagreba i Siska bez struje.

Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji obustavila je posle potresa rad iz predostrožnosti.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović situaciju u gradu uporedio je sa Hirošimom.

„Kao da je Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom devojčicom koja je poginula, čekamo pomoć“, rekao je Dumbović za HRT. On je dodao da je grad razrušen i da u njemu ne može da se živi.

Otpravnik poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Davor Trkulja je za Tanjug rekao da prema informacijama koje ima niko od stanovnika u srpskim selima, kojih ima nekoliko oko Petrinje, nije stradao, a da su oštećenja na kućama manja.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je danas da je oštećen parohijski dom u centru Petrinje.

Petrinju su obišli premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović koji je izjavio da centar grada izgleda kao Grozni u Čečeniji pre 20-ak godina nakon rata.

„Grozno, baš užas. Bila je ovo teška godina. Ovo je kao uvreda na ranu, povreda na uvredu. Ovo će se izgraditi, izgubljen je jedan dečji život“, rekao je Milanović, napominjući da vojska za prvu ruku u šatore odmah može da smesti nekoliko stotina građana, prenosi Jutarnji list.

Plenković je rekao da je deo vojske već stigao, a da će stići i ostala pomoć.

Za Sisačko-moslavačku županiju i šire ukida se zabrana kretanja u druge delove zemlje koja je bila uvedena radi sprečavanja širenja korona virusa, kako bi građani mogli da napuste pogođeno područje.

U današnjem zemljotresu oštećena su i zgrade Hrvatskog sabora, Vlade, ministarstava u Zagrebu.

Evropska unija, kao i zemlje regiona, ponudile su pomoć Hrvatskoj koju je dva dana za redom pogodio snažan zemljotres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.