U trendu

HR slavi Oluju na stadionu u Kninu, bez predstavnika Srba

ZAGREB – U Hrvatskoj se danas svečano obeležava 26. godišnjica vojne operacije „Oluja“, koja se u toj zemlji slavi i kao „Dan pobede i domovinske zahvalnosti“ i „Dan hrvatskih branitelja“, uz blage izmene zbog epidemioloških mera povezanih sa korona virusom.

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obeležavanja „Oluje“ održaće se na stadionu fudbalskog kluba „Dinara“ u Kninu, a za večeras je najavljen prijem za ratne zapovednike koji će organizovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi hrvatski mediji.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i ostalih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Naime, on je istakao kako želi da taj dan bude dan pomirenja i da ne postoji razlog zbog kojeg ne ide na obeležavanje „Oluje“.

Zbog epidemioloških razloga, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa središnjeg gradskog trga u Kninu na stadion „Dinare“.

Hrvatski mediji prenose da je navodno deo generala želeo bojkotovati prijem i to navodno zbog problema logističke, a ne političke prirode, zbog čega je Milanović, kako prenosi „Dnevnik.hr“, najavio da će sledeće godine stvari izgledati drugačije i da će se lično pobrinuti da ljudi budu obavešteni barem dve nedelje ranije.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je danas, nakon polaganja venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, da hrvatska vlada ni u jednom trenutku nije zanemarila „temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske“, a to su, prema njegovim rečima, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.