HR: Stranci u karantin, odložiti skupove sa 1.000 ljudi

ZAGREB – Nacionalni štab civilne zaštite odlučio je danas da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gde su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obaveznom karantinu 14 dana, a da se odlože svi skupovi na kojima učestvuje više od 1.000 ljudi.

Predsednik Štaba civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obaveznom karantinu 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rešenje za samoizolaciju u istom trajanju.

Građanima se predlaže da odlože putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom, premnela je Hina.

Božinović je istakao da treba odložiti sve skupove i organizovana okupljanja na kojima učestvuje više od 1.000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su da osiguraju najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcionim sredstvima.

Uz to, svim učesnicima treba dati jasna uputstva da se uzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbegavaju bliži socijalni kontakt.

Božinović je poručio kako ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne treba da dolaze na takve manifestacije, a pre početka manifestacije organizator će morati da dobije saglasnost od županijskog štaba civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.