HRV: Loši uslovi u pritvornom centru za migrante u Rijadu

DUBAI – Saudijska Arabija stavila je u pritvor na stotine migranata, uglavnom iz Etiopije, koji su smešteni u centru u Rijadu u kojima vladaju loši uslovi, saopštio je Hjuman rajts voč.

Neki od migranata su pretučeni ili su bili podvgrnuti mučenju, a najmanje troje je umrlo od oktobra, prenosi Rojters.

U izveštaju koji je danas objavljen, Hjuman rajts voč je naveo da je u toku prošlog meseca razgovarao sa sedam Etiopljana koji se nalaze u pritvoru, kao i sa dvoje Indijaca koji su nedavno deportovani.

Svi oni su rekli da su bili zatvoreni u malim prostorijama u pritvornom centru sa još do 350 osoba.

Neki od pritvorenih migranata tvrde da su ih čuvari mučili ili udarali metalnim šipkama presvučenim gumom.

Dvojica migranata su rekli da su u pritvoru zadržani preko godinu dana. Oni takođe navode da se u pritvornom centru ne sprovodi nijedna od mera protiv korona virusa, kao i da neki zatvorenici pokazuju simptome kovid-19.

Video snimak objavljen uz izveštaj pokazuje na desetine migranata kako spavaju u gusto zbijenim redovima, neki i u prostorijama koje izgledaju kao kupatilo, pored gomile smeća.

Saudijska Arabija, jedna od najbogatijih zemalja na svetu, nema opravdanja da migrante drži pritvorene u lošim uslovima, usred pandemije korona virusa, navode iz Hjuman rajts voča.

Saudijska vlada nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

U pritvornom centru nalaze se migranti, uglavnom iz Etiopije i drugih afričkih i azijskih zemalja, koji čekaju na deportaciju. Većina je uhapšena jer nisu imali važeće boravišne dozvole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.