U trendu

Hrvatska agencija istražuje smrt posle vakcnisanja AstraZenekom

U Hrvatskoj je prijavljen slučaj plućne embolije sa smrtnim ishodom, koji je vremenski povezan s primenom vakcine protiv korona virusa proizvodjača AstraZeneka, objavljeno je danas u Zagrebu.

Hrvatska agencija za lekove (HALMED) saopštila je da iz trenutno dostupne medicinske dokumentacije preminule 91-godišnje žene, nije moguće oceniti uzročno-posledičnu povezanost s vakcinisanjem i zatražena je dodatna dokumentacija, prenela je Hrvatska radiotelelvizija.

Premijer Andrej Plenković izjavio je večeras za HRT da je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o slučaju 91-godišnjakinje, preminule treći dan po vakcinisanju.

„On je u kontaktu s direktorom HALMED-a i podaci koje imaju su takvi da ne vide nikakvu uzročno-posledičnu vezu te smrti i primanja vakcine. Još sve ispituju“, rekao je Plenković i najavio da će se konsultovati s Evropskom agencijom za lekove.

Premijer je oceno da odluku o eventualnom zaustavljanju vakcinisanja vakcinom AstraZeneke mora da donese struka, a da ne sme da bude reč o voluntarizmu.

On je takodje odbacio medijske spekulacije da gradjani odbijaju da se vakcinišu AstraZenekom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.