U trendu

Hrvatski i svetski mediji o vakcinaciji u Srbiji

Hrvatski Večernji list navodi da je Srbija pretekla EU i da je za dve nedelje vakcinisano gotovo pola miliona ljudi.

U betonskoj dvorani beogradskog sajma deseci medicinskih sestara u zaštitnim odelima daju vakcine protiv COVID-a 19 mladima i starima, toliko brzo i uspešno da je Srbija po tome prva u kontinentalnoj Evropi, prenosi list.

U zemlji je u gotovo dve nedelje vakcinisano je pola miliona od ukupno sedam, što je najviše nakon Britanije, po podacima naučne internetske publikacije „Our World in Data“. Bitna razlika je u tome što se ljudi većinom vakcinišu kineskom vakcinom koje je proizveo Sinofarm. Dok vakcinisanje u EU sporo napreduje, što je izazvalo velike kritike, Srbija ga obavlja brzo zahvaljujući ugovorima s kineskim i ruskim proizvođačima.

Srbi mogu da biraju kojom će vakcinu primiti, a nudi im se Fajzerova i BioNTekova, ruski Sputnjik V i Sinofarmova. Ipak, najviše se vakcinišu kineskom pošto je Srbija dobila milion doza sredinom januara, ističe Večernji.

Po dolasku u centar za vakcinaciju u glavnom gradu, lekari pregledaju pacijente nakon čega odlaze u zonu za registraciju i na vakcinisanje. Sve traje svega 15 minuta, ne računajući kratko čekanje nakon vakcinacije da bi se videlo hoće li biti nuspojava. Mnogi su iznenađeni glatkim odvijanjem kampanje vakcinacije s obzirom na inače sporu birokratiju.

„Svi su tačno znali šta rade, bilo je dosta osoblja, svi su bili ljubazni”, kazala je AFP-u posle vakcinisanja Snežana Krivokapić, 38-godišnja menadžerka komunikacija.

Osim kineskih vakcina, Srbija je uvezla i preko 30.000 doza Fajzera i BioNteka kao i 40.000 doza Sputnjika V. Vučić je nedavno najavio da će srpski „prijatelji” poslati još milion doza pre marta, ne ulazeći u pojedinosti.

Osim Albanije, Srbija je jedina zemlja u regiji koja je započela vakcinisanje zahvaljujući vlastitim dogovorima s farmaceutskim kompanijama. Druge zapadnobalkanske vlade nisu bile uključene u evropski program podele vakcina u decembru i još uvek čekaju vakcine koje su im obećane putem UN mehanizma Kovaks za pomoć siromašnijim zemljama.

Forbs: Srbija savršen primer efikasnog okvira za vakcinaciju

Američki magazin Forbs piše kako je nekoliko država uspelo da postanu lideri u organizovanju distribucije i administriranja vakcina a da su među njima Grčka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, kao i Srbija.

Forbs navodi da Srbija predstavlja savršen primer uspostavljanja optimizovanog i efikasnog okvira za sprovođenje kampanje vakcinacije, te da građani Srbije imaju brojne opcije da mogu da biraju – da li žele da se vakcinišu, a na izbor im je ostavljeno i da odrede koju vakcinu žele da prime i na kom mestu.

Forbs prenosi reći savetnika premijerke Ane Brnabić Vukašina Grozdića da je kampanja vakcinacije pažljivo isplanirana unapred, još pre nego što je stigla prva isporuka vakcina u decembru.

Prenete su i reči premijerke Ane Brnabić da je ovaj jedinstven pristup izabran kako bi građanima dali slobodu izbora, u cilju povećanja poverenja javnosti, a time i stope vakcinacije.

Forbs podseća da građani Srbije trenutno mogu da se vakcinišu na 410 mesta širom zemlje u gotovo svim gradovima, a u Beogradu na 18 mesta, uključujući i na Beogradskom sajmu, gde na dnevnom nivou može da se vakciniše 8.000 ljudi.

U Srbiji je od 26. januara administrirano 4,5 doza na 100 stanovnika, a ukupno 300.000, što je stavlja na drugo mesto u Evropi, a sedmo na svetu po broju vakcinisanih građana, podseća američki magazin.

Američki magazin prenosi i reči zamenika generalnog sekretara Vlade Petra Janjića da je tim vlade obezbedio besprekornu organizaciju i odličnu koordinaciju razlicitih aktera koji učestvuju u procesu, uz asistenciju prave tehnologije koja je omogućila njegovu neometanu automatizaciju.

Forbs takođe navodi i da je Vlada Srbije takođe implementirala novu digitalnu platformu za distribuciju vakcina i zakazivanje koja omogućava povezivanje različitih aktera koji učestvuju u procesu vakcinacije i koja olakšava deljenje informacija, međusobnu saradnju i upravljanje u okviru jedinstvenog sistema koji koristi kompleksni algoritam. On automatski određuje datum vakcinacije nekoliko dana unapred, a za svakog građana ponaosob se proverava željeni tip vakcine u odnosu na uzrast, profesija odnosno pripadnost prioritetnim grupama, zdravstveno stanje i raspoloživi termini na mestima za vakcinaciju, što Forbs ocenjuje kao pozitivno.

Platforma ne samo da olakšava i ubrzava vakcinaciju, već omogućava i analizu situacije u realnom vremenu koja informiše o kritičnim aspektima operacije, kako se ocenjuje. To znači da sistem pruža informacije o interesovanju za vakcinaciju među građanima i stvarni odziv, kao i uvid u to da li treba pojačati kampanje javnog zdravlja, da li je potrebno nabaviti više doza i slično, ističe američki magazin.

Osim toga, u pozitivne strane sistema koji se koristi u Srbiji Forbs svrstava i analizu profila vakcinisanih građana koja omogućava se utvrdi procena mera protiv pandemije i mogućnost njihovog eventualnog ublažavanja ili pooštravanja. Nadgledanje procesa distribucije doza koje platforma omogućava je takođe od izuzetnog značaja, kako se ocenjuje.

Forbs ističe da čitavom procesom nije zadovoljna samo Vlada, nego i građani Srbije koji su na društvenim mrežama u velikom broju izrazili zadovoljstvo ovom digitalnom inicijativom, kao i sveukupnim iskustvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.