U trendu

HTS: Adria Tour u Zadru organizovan u najboljoj nameri

ZAGREB – Hrvatski teniski savez (HTS) kao koorganizator Adria Toura, koji se prošli vikend održao u Zadru, saopštio je da se u najboljoj nameri uključio u projekt kom je cilj bio promocija tenisa i sporta sa humanitarnom notom.

„Sledom popuštanja epidemioloških mera događaj je organizona uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dezinficijensi su bili postavljeni na svakom ulazu na stadion kao i u sve službene prostorije koje su koristili osoblje i igrači, a maske kao preporuku nosili su radnici koji su obavljali ketering. Sve službene prostorije su redovno provetravane, pazilo se na razmake među stolovima. U pres centru novinari su uz dezinficijens imali i maske koje su mogli koristiti za vreme i izvan boravka u istom“, navodi se u saopštenju HTS.

Ističe se da strani državljani koji ulaze u Hrvatsku nisu obvezni da se testiraju na Covid-19 pa tako nisu testirani niti igrači.

„Hrvatski teniski savez u dobroj je nameri verovao da su igrači koji dolaze na turnir zdravi i da neće ugrožavati svoju okolinu. Nažalost, jedan od igrača nije se osećao dobro već po dolasku u Zadar, a da pritom nikog o tome nije obavestio.Takođe, igrač nije obavestio nikog o tome da je podvrgnut testiranju niti da je pozitivan na novi koronavirus. Odmah po saznanju prekinute su sve aktivnosti i istog je trenutka kontaktirana epideimološka služba u Zadru, sazvana je konferencija za medije te je odmah obaviještena javnost kao i svi posetioci događaja. Igrači i trenersko osoblje testirani su u najkraćem mogućem roku, od ponedeljaka ujutru pa sve do danas traju testiranja svih učesnika i ljudi uključenih u organizaciju događaja. Poduzete su sve ostale radnje prema preporukama dežurnog epidemiologa“, dodaje se.

Hvatski savez se osvrnuo i na to da „danima traje medijska hajka i navode se brojni neprovereni i netačni podaci.

„Niko od publike na stadionu niti od učesnika drugih službenih događaja kao što su košarkaška utakmica i Kid’s Day nije zaražen za sada. Nadamo se da će tako i ostati. Virus je konstantno u populaciji i nikome nije bila namera niti pomisao turnirom ugroziti zdravlje nacije ili naštetiti promociji turizma. Naprotiv, službeni podaci eVisitora pokazuju kako je upravo zahvaljujući turniru broj gostiju u Zadru, sa 2000 vikend pre turnira porastao za 100 odsto na 4900 gostiju u vikendu turnira te da se nakon objave o pojavi virusa na turniru on nije značajno smanjio, te je na današnji dan broj gostiju 3400. Prema informacijama turističkih radnika u Zadru konstantno dolaze novi upiti i rezervacije“.

HTS podseća da je u vikendu održavanja turnira, a pre objave o virusu na istom, slika iz Zadra išla u 110 zemalja sveta i da su o tome u pozitivnim tonom izveštavali svi svetski i mediji sa svih kontinenata.

Ističe se da je u polednjih 48 sati podaci pokazuju da je slučaj u Zadru pod epidemiološkom kontrolom, da se reagovalo na vreme i da su poduzete sve mere kako bi se zaštitili građani od daljnjeg širenja virusa.

“Svi mi koji smo sudelovali u organizaciji dali smo svoj maksimum. Ušli smo u projekt čistog srca i iskrenih namera. Nito nije ni u najgorem mogućem scenariju znao, niti je mogao znati da će se ovo dogoditi. Sve smo napravili po protokolu, po preporukama epidemiologa i Nacionalnog sektora RH. Nažalost usprkos svemu nemoguće je bilo predvideti ovakav rasplet. Duboko nam je žao za sve koji su zaraženi i u ovim najtežim trenucima moramo biti zajedno, zbiti redove, biti kao jedno i prestati tražiti krivce jer tu nema kraja. Korona je nepredvidiva i samo zajedno uz Božju pomoč se možemo boriti protiv nje. Možda na neki način naučiti živeti s njom. Nadam se da ćemo iz ovoga izaći kao bolji ljudi, a ne kao uvek – upirući prstom jedni u druge!“ – izjavio je Neven Nakić, predsednik organizacionog odbora Adria Toura u Zadru i potpredsednik HTS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar