HŽO: Korona HR košta više od 1,3 milijarde kuna

ZAGREB – Epidemija korona virusa je za manje od godinu dana hrvatsko zdravstvo koštala 1,2 milijarde kuna (više od 150 miliona evra), podaci su Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HŽO).

Prema tim podacima, Hrvatska je do 22. januara potrošila tačno 1.239,701.202 kune, a najveći izdatak je i dalje za testiranje, više od 674 miliona kuna, sledi lečenje obolelih, na koje je potrošeno više od 450 miliona, kao i naknade za bolovanja i izolacije 115 miliona.

Drugi talas epidemije je, navodi se, u Hrvatskoj bio jači, o čemu govori podatak da je do septembra, tokom prvih šest meseci, na kovid po svim stavkama potrošeno 258 miliona kuna, što znači da je drugi talas bio „težak“ gotovo milijardu kuna.

Navodi se i da su u samo tri meseca, od početka septembra do 4. decembra, troškovi porasli za 508,1 milion kuna, a s pogoršanjem epidemiološke situacije, troškovi su rasli.

Tako je, na primer, u sedmici od 20. do 27. decembra trošak porastao za 50 miliona kuna, a sedmicu kasnije za 80 miliona kuna.

Od 4. decembra za sedam nedelja trošak je narastao za gotovo pola milijarde kuna, tačnije za 473.396 miliona kuna.

Ipak, dodaje se, trendovi se menjaju pa su tako tekući troškovi testiranja sve manji, a najveći trošak odnosi se na lečenje, zbog čega je u sedam nedelja taj iznos dvostruko veći.

I troškovi bolovanja i izolacije u tom istom periodu porasli su gotovo dva puta, piše zagrebački Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.