U trendu

I dalje opada broj novih slučajeva COVID-19 u Kini

PEKING – Broj novih slučajeva koronavirusa u Kini danas je nastavio da opada, pošto je potvrđeno još 1.749 slučajeva zaraženih i još 136 preminulih od posledica tog virusa.

Time je ukupan broj zaraženih na kontinentalnom delu Kine porastao na 74.185, a preminulih na 2.004.

U poslednja dva dana broj novih slučajeva je manji od 2.000, ali zvaničnici i analitičari upozoravaju da i dalje postoji pretnja od ozbiljnije epidemije u vreme kada se radnici postepeno vraćaju na posao nakon produžene pauze posle obeležavanja Kineske Nove godine.

Danas je, takođe, poslednji dan sprovođenja kampanje „od vrata do vrata“ u Vuhanu, žarištu epidemije, s ciljem da se pronađe još osoba koje eventualno pokazuju simptome virusa, a koje su vlasti možda do sada propustile, prenosi AP.

„Ovo se mora ozbiljno shvatiti. Ništa nije važnije od ljudskog života. Ako se pronađe još jedan novi slučaj, okružni lideri smatraće se odgovornim“, rekao je novoimenovani sekretar Komunističke parttije Vang Čonglin, a objavila vlada Hubeija.

Predsednik Kine Si Đinping u utorak uveče, tokom telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, ocenio je da su „rad na prevenciji i kontroli u kritičnom trenutku“, prenose kineski državni mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.