IEA smanjila prognozu globalne tražnje za naftom u 2021.

PARIZ – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je danas prognozu globalne potražnje za naftom za 2021. godinu, navodeći da će se rast broja obolelih od kovida-19 i obnavljanje mera zaključavanja dodatno odraziti na mobilnost ljudi.

IEA sada procenjuje da će se svetska tražnja za naftom u ovoj godini oporaviti za 5,5 miliona barela dnevno, na 96,6 miliona barela, što je za 300 hilada barela manje od njene prošlomesečne prognoze, prenosi CNBC.

Američka tv stanica podseća da je tokom prošle godine tražnja za naftom zabeležila pad bez presedana od čak 8,8 miliona barela dnevno zbog razarajućeg dejstva pandemije koronavirusa na globalna tržišta „crnog zlata“.

Prema predviđanju agencije sa sedištem u Parizu, potražnja za naftom će tokom prva tri meseca ove godine blago opasti usled pooštravanja korona mera kojima se u mnogim zemljama dodatno ograničavanju putovanja.

Stoga je IEA smanjila projekciju rasta tražnje za ovim energentom u prvom kvartalu za 0,6 miliona barela, na 94,1 miliona barela dnevno. To znači da će se potražnja u prvaom tromesečju 2021. vratiti na nivo od pre godinu dana.

„Globalno uvođenje vakcina protiv kovida postavlja osnov za uzlazni trend tražnje u ovoj godini…ali će za potpuni oporavak biti potrebno više vremena jer će obnavljanje blokada u brojnim zemljama uticati na prodaju goriva“, navodi se u izveštaju agencije.

Međunarodna naftna referenca, severnomorska nafta Brent trgovana je jutros na terminskom tržištu po ceni od 55,26 dolara za barel, što je porast od 0,9 posto u odnosu na ponedeljak. Cena fjučersa američke WTI nafte porasla je za 0,3 procenta na 52,51 dolara po barelu.

Oba tipa nafte su na prethodnoj trgovinskoj sesiji pala za više od 2,2 odsto, što je bio njihov najlošiji dnevni učinak od 21. decembra, prenosi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.