IFO: Kovid nagrizao suficit tekućeg računa Nemačke

MINHEN – Suficit tekućeg računa Nemačke pao je prošle godine na 6,9 posto godišnje ekonomske proizvodnje sa nivoa od 7,1 procenat u 2019, i iznosio je 228 milijardi evra (261 milijarda dolara), što je posledica negativnih efekata epidemije koronavirusa, izvestio je IFO institut.

„Nasuprot tome, kineski suficit platnog bilansa je porastao za 170 milijardi dolara dostižući od 310 milijardi, što odgovara nivou od 2,1 posto godišnje ekonomske proizvodnje“, navodi IFO-v istraživač Kristijan Grime u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Japan je na trećem mestu po suficitu tekućeg računa od približno 158 milijardi dolara, ili 3,2 procenta BDP-a, dok je bilans tekućih plaćanja SAD produbio minus za 155 milijardi dolara, tako da deficit iznosi 635 milijardi dolara.

Nemački suficit je lani smanjen za 13 milijardi dolara.

„Na prvi pogled, ova relativno stabilna cifra ne ukazuje na promene koja stoje iza nje“, kaže Grime.

Kako navodi, tradicionalno veliki suficit u robnoj razmeni Nemačke sa svetom pao je prošle godine za 34 milijarde dolara, jer je tražnja za nemačkom robom tonula u evropskim zemljama, a posebno u SAD-u i Aziji.

Istovremeno, Nemci su u 2020. mnogo manje putovali u inostranstvo, što objašnjava zašto se nemački deficit u uslužnom sektoru smanjio za 22 milijarde dolara. Deficit uslužnog sektora je lani zab eležio najniži nivo od 1971, kada je počela da se vodi ov a evidencija.

S druge strane, SAD su tradicionalno zemlja sa najvećim deficitom tekućeg računa u svetu, koji je prošle godine porastao na 3,1 posto BDP-a, na najviši nivo od 2008.

Iza SAD-a je Velika Britanija s deficitom tekućih plaćanja od 91 milijarde dolara (3,6% BDP-a) i Francuska sa 64 milijarde dolara (2,9% BDP-a), prema istraživanju IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.