„Imamo dokaze da bi novi soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji“

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da bi mutirani soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji od prvobitne verzije tog virusa, javlja Anadolija.

– Imamo određene dokaze da bi novi soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji – kazao je Džonson novinarima u Londonu.

Glavni vladin savetnik za nauku Patrik Valas rekao je novinarima da su do sada registrovane ukupno tri mutirane vrste koronavirusa i to u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Ističući kako je utvrđeno da se mutirani soj koronavirusa, registrovan u Velikoj Britaniji, prenosi između 30 i 70 odsto brže od prvobitne verzije virusa, Valas je kazao da to potvrđuje i sve brži rast broja novozaraženih u toj zemlji.

Valas je takođe rekao da nepotvrđeni dokazi ukazuju da prvobitna verzija koronavirusa ima smrtnost od deset među hiljadu zaraženih ljudi, a da je tak koeficijent kod mutirane verzije virusa povećan na 13 ili 14.

– Sigurno je da mutirane verzije koronavirusa više zabrinjavaju. Ne mogu trenutno potvrdno govoriti, ali postoje neke naznake da su te varijante otpornije i na vakcine – kazao je Valas.

U Velikoj Britaniji je danas potvrđeno još 1.400 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u toj zemlji povećan na 95.981.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.