Indija: Među obolelima od korone pojavila se teška infekcija

AHMEDABAD – Ozbiljna gljivična infekcija otkrivena je kod pojedinih pacijenta obolelih od korona virusa u indijskom Ahmedabadu, ali i kod onih koji su se nedavno oporavili od Kovid-19, a smrtnost od ove infekcoije je 50 odsto.

Prema pisanju Tajms of Indija, oftamolog Part Rana je rekao da je otkriveno pet slučajevoove infekcije kod pacijenata, a navedeno je da je reč o mukormikozi retkoj, ali opasnoj gljivičnoj infekciji, koja se prenosi vazdušnim putem ili preko kože, ali ne može da se širi među ljudima i životinjam..

Mukromikoza uglavnom pogađa ljude koji uzimaju lekove koji smanjuju otpornost organizma da se bori protiv patogena i smrtnost je oko 50 odsto.

Simptomi uključuju curenje i krvarenje nosa, bol u stomaku, nemogućnost pokretanja očne jabučice i probleme sa plućima.

Dva pacijenta su već preminula, dok su dva pacijenta izgubila vid, a peti pacijent je u kritičnom stanju.

Pre korona virusa, mukromikozi je trebalo 15 do 30 dana inkubacije, ali posle pojave Kovid-19, inkubacija traje dva do tri dana.

Infektolok Atul Patel, koji je ranije upozorio da postoji opasnost od ozbiljnih infekcija usled korona virusa je rekao da su u Indiji dosad registrovali 19 slučajeva mukromikoze među pacijentima koji su se oporavili od korone u prethodna tri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.