U trendu

Indija: Obnovljena ekonomska aktivnost u najvećim gradovima

NJU DELHI – U najvećim indijskim gradovima danas je ponovo počela ekonomska aktivnost, s dugim redovima za autobuse u Mumbaju, i povratkom saobraćaja na puteve Nju Delhiju nakon razornog drugog talasa korona virusa koji je odneo živote više stotina hiljada ljudi.

U protekla 24 sata, u Indiji je potvrđeno 100.636 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji broj od 6. aprila, i znatno manje od prošlomesečnog maksimuma od preko 400.000 dnevno inficiranih, prenosi Rojters.

Najnovija cifra je omogućila indijskim vlastima da ponovo otvore delove ekonomije.

„Moramo da se čuvamo od infekcije, ali i da vratimo ekonomiju u kolosek“, napisao je premijer Delhija, oblasti u kojoj se nalazi glavni grad Nju Delhi, Arvind Kedžrival na Tviteru.

On je naredio da se polovina prodavnica u prestonici otvori po principu parnih i neparnih dana u mesecu, u želji da se ograniče gužve, dok je podzemnoj železnici omogućeno da radi s 50 odsto kapaciteta.

Izvesna ograničenja su, međutim, ostala na snazi, poput zabrane obedovanja u restoranima, kao i u odlazaka u pozorišta i teretane.

U protekla 24 sata, u Indiji je od posledica infekcije korona virusom umrlo još 2.427 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 349.186, saopštilo je indijsko Ministarstvo zdravlja.

U Indiji je od početka pandemije potvrđeno ukupno 28,9 miliona slučajeva korona virusa.

Indija je po broju potvrđenih slučajeva kovid-19 na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila.

Zemlju je posebno teško pogodio poslednji talas epidemije, pošto su se bolnice suočile s nestašicom medicinskog kiseonika i slobodnih kreveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.