U trendu

Indija otvara vrata vakcinisanim stranim turistima

NJU DELHI – Indija se danas otvorila za potpuno vakcinisane strane turiste koji u ovu zemlju dolaze redovnim komercijalnim letovima.

Kako je saopštilo indijsko Ministarstvo zdravlja, turisti koji ulaze u Indiju moraju da budu u potpunosti vakcinisani, da prate sve kovid-19 protokole, kao i da su negativni na virus u roku od 72 sata od leta, prenosi agencija AP.

Takođe, dodaje se da će mnogi putnici morati da se testiraju na korona virus nakon dolaska na aerodrom.

Međutim, putnici iz zemalja koje imaju sporazume sa Indijom o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji, kao što su Sjedinjenje Američke Države, Velika Britanija i mnoge evropske države, mogu da napuste aerodrom bez testiranja na korona virus.

AP navodi da je ovo prvi put da je Indija dozvolila stranim turistima da komercijalnim letovima uđu u zemlju od marta prošle godine, kada je uvela jedan od najstrožih lokdauna u pokušaju da obuzda pandemiju.

Vakcinisani turisti koji dolaze čarter letovima mogu da uđu u zemlju od prošlog meseca.

U zemlji su, kako se navodi, slučajevi novozaraženih značajno opali, a da bi podstakla turiste da posete Indiju, vlada planira da izda 500.000 besplatnih viza do marta sledeće godine.

Očekuje se da će ti potezi podstaći sektor turizma i ugostiteljstva koji je pogođen pandemijom.

Manje od tri miliona stranih turista posetilo je Indiju 2020. godine, što je pad od više od 75 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je turizam doneo skoro 30 milijardi dolara zarade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar