U trendu

Indija: Poraz stranke premijera Modija na lokalnim izborima

NJU DELHI – Indijski premijer Narendra Modi pretrpeo je ozbiljan poraz na ključnim lokalnim izborima u indijskim državama, održanim u nedelju, što je, navodi AP, pokazatelj da je politička snaga njegove hinduističke nacionalističke stranke u padu, u jeku nezapamćenog talasa epidemije i rekordnih brojeva novozaraženih korona virusom.

Ni nakon naporne kampanje, Modijeva stranka Bharatiia Janata (BJP) nije bila u stanju da nadmaši glavnog kandidata zapadne Bengalije, Mamata Banerjee, kome je premijer Modi čestitao izbornu pobedu, prenosi AP.

Modijeva stranka nije uspela da pobedi ni u dve južne države, Tamil Naduu i Kerali, ali je stranka BJP u savezu sa regionalnim strankama obezbedila drugi mandat u severoistočnoj državi Asam i pobedu u državi Pudučeri.

Pre najnovijeg epidemijskog talasa, Modijeva stranka suočavala se sa teškim izazovima na lokalnim izborima, međutim nakon razočaravajućih rezultata premijer jeste oslabljen, ali se ne suočava sa pretnjama da napusti premijerski položaj sve dok mu traje mandat do 2024. godine, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.