U trendu

Indonezija u strahu od kovida nakon obeležavanja Bajrama

DŽAKARTA – Indonezija je postavila blokade na putevima kako bi sprovela kontrolu u vezi sa kovidom-19 nad putnicima koji se vraćaju kući sa obeležavanja muslimanskog praznika Bajrama.

Svake godine, milioni Indonežana putuju širom arhipelaga u posetu svojim porodicama radi obeležavanja Ramazanskog bajrama, što je u tradiciji poznato kao „mudik“, prenosi agencija Rojters.

U nastojanju da izbegnu masovni prenos korona virusa, indonežanske
vlasti su zabranile putovanja izmeduj 6. i 17. maja, tokom Bajrama, ali vladini podaci sugerišu da je najmanje 1,5 miliona ljudi napustilo svoje domove uoči zabrane.

Indonežanska policija je danas zaustavljala automobile na kontrolnim punktovima oko DŽakarte, u nastojanju da identifikuje i izoluje pozitivne slučajeve.

Ljudima su postavljali pitanja o njihovim putovanjima, zatraživši da vide rezultate ispitivanja i upućujući neke ljude da se podvrgnu testovima.

„Mislim da ovi testovi i prepreke ne mogu da ograniče broj slučajeva zaraze, ali možda mogu pomoći u kontroli i praćenju“, izjavila je 59-godišnja putnica Trisna Hudaja.

Sa više od 1,7 miliona potvrđenih slučajeva i 48.000 smrtnih slučajeva otkako je otpočela pandemija, Indonezija je najteže pogođena posledicama pandemije korona virusa u Jugoistočnoj Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.